✅ Stie cineva ce este o priza inteligenta si la ce foloseste? Abtineri? Voturi impotriva? Votat!...
Da, o priza inteligenta e desteapta pentru ca stie ea ce face, am putea spune asa. Simplu, nu?Este inteligenta pentru ca e diferita de priza normala, clasica, pentru ca, pe linga funtia de baza de a permite accesul la alimentarea de la retea, aceasta poate interactiona cu reteau internet/wifi din casa ta, poate interactiona cu telefonul tau mobil si poate fi controlata de acesta. Deci, poti avea contolul asupra ei si, implicit, asupra consumatorului conectat la aceasta, printr-o simpla aplicatie disponibila pe telefon.
Da, prizele inteligente iti dau posibilitatea sa economisesti energie, sa detii controlul asupra electrocasnicelor din casa ta, printr-o simpla aplicatie pusa la dispozitie de fabricantul ei.
Foarte tare! Si cu asta, bine ai venit in „anul 2000”, in timpul tehnologiei in care un simplu telefon mobil, un accesoriu devenit banal, te ajuta sa spui „porneste” sau „opreste” un aparat sau altul. Si asta destul de comod, fara mult efort, si achiar de la distanta.
✅Deci, pina la urma, ce este o priza inteligenta si de ce imi trebuie o astfel priza in casa mea?
Un accesoriu chiar banal in ziua de astazi. Intr-o lume conectata din ce in ce mai mult la internet, la wifi, la device-uri din ce in ce mai accesibile, era si timpul – si normal – sa apara un astfel de accesoriul controlabil. Ce mai e de necontrolat in ziua de astazi prin intermediul telefonului?✅Ce fac prizele inteligente wifi si cum functioneaza?
La multitudinea de modele de prize inteligente, puse in comercializare astazi de diferiti producatori, acestea pot diferi atat ca functii cat si ca design, in comparatie cu o priza clasica, normala. Te vor ajuta si iti vor da confortul mult dorit in lumea moderna in care traim. Nu ne dorim noi sa fie totul automatizat, sa fie totul doar la o apasare de buton, click sau de ecran? Cool, nu? Accesul si comanda unei asfel de prize se face prin intermediul unei aplicatii dispnibile pe telefonul mobil, sau a unei telcomenzi, ce functioneaza cu orice router Wi-Fi (2.4GHz)✅Ce beneficii ai atunci cand detii o prize electrica?
Confortul, modernism, comoditatea, controlul prizei de la distanta prin intermediul telefonului mobil, intreruperea unui device sau pornirea sa, controlul asupra consumului raportat prin acest dispozitiv. Aplicatiile de automatizari de prize ineligente din ziua de astazi sunt de nivel ridicat, complex, comandate prin inteligenta artificiala cu ajutorul aplicatiilor de la Google Assistant ori Alexa.✅Cum sa alegi cea mai bună priză wifi inteligentă?
Fiind un produs ce este din ce in ce mai mult prezent in viata noastra, pe zi ce trece, multi producatori se zbat sa cuprinda un segment cit mai mare pentru aceasta piata, si sa prezinte cit mai multe funcții in componenta lor.
✅Cit costa o priza inteligeta cu control prin wifi?
Avind in vedere tehnologia inglobata intr-o astfel de priza, este de la sine inteles ca o priza wifi este mai scumpa decit una clasica, normala. Poti gasi pe piata astfel de prize incepind de la zeci de lei pina la sute de lei, in functie de brand, functii, compatibilitati, design, etc. De aceea este foarte bine să fii informat inainte de achizitia ei astfel incit sa faci alegerea corecta.
✅Ce trebuie avut in vedere in alegerea unei prize inteligente?
Conectivitate – pentru a fi operabila, priza trebuie sa se conecteze la internet, la reteaua de internet a casei tale, cit mai usor si cit mai rapid.
Compatibilitate – inainte de achizitie, verifica daca modelul de priza ales de tine este compatibil cu dispozitivul tau. Verifica, inainte de cumparare daca este compatibila cu sistemele de operare (IOS, Android sau Windows) prin care vei interactiona cu priza inteligenta.
✅Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă cea mai bună priză inteligentă?
Iata un minim de functii pe care trebuie sa le ai in vedere la achizitia unei prize inteligente:
• Control facil de pe un dispozitiv mobil – odată realizată conexiunea dintre priza și dispozitiv vei detine controlul total asupra funcționalitatii acesteia. Vei putea sa pornesti sau sa opresti accesul la resursa de curent, astfel ca vei putea controla aparatele conectate.
• Sarcina suportate - verifica ca priza inteligentă pe care o doresti sa o achizitionezi poate suporta sarcina electrica a aparatelor pe care doresti să le conectezi sau sa le controlezi. Uzual prizele inteligente suporta chiar si si 3600w. Recomandam verificarea cu atentie a specificatiei producatorului fata de aceasta.
• Programare – daca este inteligenta de ce sa nu suporte si anumite programari? Cea mai buna priza inteligenta ofera și posibilitatea de a programa momentul de pornire/ oprire. Această functie poate fi utila mai ales daca stii că nu vei avea posibilitatea de a conecta telefonul la internet pentru a controla direct priza.
• Rapoarte – unele prize, cu performante superioare, au capacitatea de a furniza un raport dupa fiecare pornire sau oprire, ori perioada de functionare, astfel încat sa fii la curent, informat, cu actiunea pe care ai comandat-o pri intermediul acesteia.
• Alerta de suprasarcina – poti intilni la unele prize si aceasta functie, atunci cand apar anumite probleme legate de consum, vei primi o alerta pe telefon.
• Măsurarea consumului – o functie foarte utila care iti permite sa verifici consumul de energie al consumatorilor conectati asupra.
• Siguranta pentru copii – aceasta functie este foarte importanta, in conditiile in carte stim că cei mici sunt foarte atrasi de astfel de obiecte ca un magnet.
✅Si, cum arata o priza inteligenta?
Constructiv, la nivel formal, nu are prea mari diferente intre o priza clasica si o priza inteligenta. Si o priza clasica, si una inteligenta, permit conectarea consumatorului conectat prin intermediul aceluiasi stecker cu cablu. Putem intilni prize monopost, prize duble, de forma rotunda, patrata, prevazute chiar si cu una sau doua mufe usb pentru incarcarea telefonului mobil, etc.Evident, ca in interior, pentru a indeplini functiile pentru care a fost priectata, are un modul electronic, un mic creier care-i confera acea "inteligenta", de unde-i vine si numele.
✅Iti prezentam in cele ce urmeaza doua modele de priza inteligenta, foarte versatile, ce pot fi comandate, pe Lucruri-Bune.ro, modelul de la Gosund.
✅Priza inteligenta WiFi Gosund SP112, 16A, 2X USB ce functioneaza cu Smart Life (aplicația Tuya) (se poate descarca gratuit pe Android si IOS), prevazuta cu urmatoarele functi:
• Gosund SP112 permite control din aplicatie mobila (Android/iOS) si vocal prin Alexa sau Google Assistant
• Pornire/Oprire individual pentru priza si porturi USB
• Programare automatizata si timer
• Monitorizare consum energie
• Control de la distanta
• Soclul de priza cu siguranta pentru copii
• Doua porturi USB pentru incarcare
• Nu necesita hub separat, functioneaza cu orice router Wi-Fi (2.4GHz)
• Sarcina maxima 3680W
✅Priza inteligenta WiFi Gosund SP111, 15A, Putere: 3450W
Gosund SP111 este o priza inteligenta de 3450W cu mufa compatibila sistemelor UE. Prin intermediul aplicatiei, puteti controla iluminatul sau alte electrocasnice direct din aplicatia de pe smartphone-ul tau. Poti descarca aplicatia Smart Life (aplicatia Tuya) gratuit pe Android si iOS. Dupa conectarea produsului la reteaua locala si adaugarea la aplicatia noastra, puteti controla priza inteligenta de oriunde din lume unde aveti acces la internet. Produsul poate fi atribuit mai multor utilizatori prin aplicatie, astfel incat toti membrii casei sa poata controla dispozitivul. Functioneaza cu cele mai recente sisteme: IFTTT, Amazon Alexa si cel de la Google.
PS. Ti-am pregatit la finalul acestei pagini o selectie cu prizele intelegente ce pot fi gasite in magazinul nostru